Subsidiarite hizmette yerellik nedir?
“En yakın birim bir hizmet sağlamalıdır” ilkesine dayanan hizmet subsidiaritesi ilkesi, bireyi toplumun merkezine yerleştirir. Bu kavram, yerel yönetimlerin üst makamlarla ilişkilerini düzenlemek ve özgürlüklerini korumak için önemlidir.
Yetki ikamesi ilkesi nedir?
Subsidiarity veya subsidiarity, sorunların en alt düzeydeki en küçük otorite birimi tarafından çözülmesi gerektiğini belirten düzenleyici ilkedir. İngilizce “subsidiarity” kelimesinin Türkçe anlamı “ikincil, destekleyici” olarak yazılabilir.
Yerellik ilkesi nedir?
Farklı isimlerle anılsa da yerellik ilkesi, hizmetlerin halka en yakın kuruluş tarafından sağlanması olarak genel olarak tanımlanabilir. Hizmette yakınlık, hem AB Üye Devletleri hem de aday ülkeler için temel bir ilke olarak belirlenmiştir.
Yerel yönetim ilkesi nedir?
Yerel yönetim, bir ülkenin belirli bir bölgesindeki yerel kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamaktan ve hizmetleri organize edip yönetmekten sorumlu idari birimler olarak tanımlanır. Yerel yönetimler, idari işlevlerini bölgesel düzeyde yürütür ve yerel halkın katılımına ve ihtiyaçlarına odaklanır.
Yerel yönetim tipleri nelerdir?
Türkiye’de 1982 Anayasası hükümlerine göre yerel yönetim birimleri; il özel idareleri, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, şehir belediyeleri) ve köylerdir. Kanunla bir ilin kurulmasıyla birlikte il özel idareleri ve il belediyeleri de kurulur.
Hizmette yakınlık nedir?
Özerklik (subsidiarity) çerçevesinde “yakınlık ilkesi” olarak ifade edilen bu ilke, “Kamu görevleri, ilke ve tercihan vatandaşa en yakın olan idareler tarafından yürütülür.” ifadesini içermektedir.
Yetkide paralellik ilkesi ne demek?
Yetki paralelliği ilkesi, bir idari işlemi yapmaya yetkili makam veya merciin aynı zamanda bu işlemi geri alma, iptal etme, değiştirme ve düzeltme yetkisine sahip olması anlamına gelirken; usul paralelliği, ilgili makam veya merciin yetkilerini aynı usuller çerçevesinde kullanması anlamına gelir.
Sebep ikamesi ilkesi nedir?
İkame terimi kavramsal olarak “bir şeyin yerine koymak, onu kullanmak” anlamına gelir33. Neden ikamesi, bir nedeni başka bir neden ile değiştirmek anlamına gelir. Ancak buradaki neden, idarenin idari eylemi belirlerken kullandığı nedendir. Yani, idari önlemin nedenidir.
AB Temel Haklar Şartı ne zaman kabul edildi?
Temel Haklar Şartı, 7-8 Aralık 2000 tarihlerinde Nice Zirvesi’nde kabul edildi. Avrupa halkları, aralarında daha yakın bir birlik yaratmak amacıyla, ortak değerler temelinde barışçıl bir geleceği paylaşma kararlılığındadır.
Değişebilirlik ilkesi nedir?
“Değişebilirlik ilkesi” aynı zamanda “uyumluluk ilkesi” olarak da adlandırılır. Bu ilkeye göre, kamu hizmetleri değişen kolektif ihtiyaçlara ve kamu çıkarının gerekliliklerine uyum sağlamalıdır.
Yersellik ilkesi ne demek?
Bir devletin toprakları üzerindeki egemenliğinin doğal bir sonucu olarak, yasaları ülkede yaşayan vatandaşlara ve yabancılara eşit şekilde uygulanır. Buna yasaların uygulanmasında bölgesellik ilkesi denir. Bir ülkenin yasaları, ülke dışında yaşayan vatandaşlarına da uygulanır.
Bütünsellik ilkesi nedir?
Bütünlük ilkesi, yetiştirilen çocuğun yönlerinin bir bütün olarak değerlendirilmesidir. Çocuk hem fiziksel hem de ruhsal açıdan (düşünme, hissetme, isteme) bütünüyle ele alınmalı ve dengeli bir şekilde yetiştirilmelidir. Aslında fiziksel ve ruhsal yönler sürekli olarak birbirini etkiler ve birbirine bağlıdır.
Şeffaflık ilkesi nedir?
Kurumsal yönetim ilkelerinden biri olan şeffaflık ilkesi, şirkete ait tüm finansal ve finansal olmayan bilgilerin (ticari sırlar hariç) zamanında, doğru, anlaşılabilir, kapsamlı ve kolay analiz edilebilir şekilde sunulmasını ifade eder.
Hizmette yerellik subsidiarite nedir?
Bu bağlamda yardımcılık, bir şeyin bir eylemi, bir davranışı, bir kişiyi veya bir kurumu güçlendirmeye yardımcı olması, onu desteklemesi ve teşvik etmesi ve ikincil ve tamamlayıcı olması anlamına gelir. Bu fikri “yerel bağlılık”, “yerel bağlar” ve “hizmette bulunan insanlara yakınlık” sözcükleriyle ifade ediyoruz.
Mahalli müşterek ne demek?
Türkiye Anayasa Mahkemesi, ‘yerel ortak ihtiyaçları’, ‘aynı bölgede bir arada yaşamanın ortaya çıkardığı etkin durumlar karşısında ortaya çıkan, yoğunlaşan ve güncelleşen, yerel ve kamusal hizmet karakterinin özünün hâkim olduğu ortak beklentiler’ olarak tanımlamaktadır10.
Yerellik nedir?
“Yerellik” kelimesi, “alan” veya “bölge”yi resmi bir şekilde ifade etmek istediğinizde kullanılır. Örnek: “Mahallemde sonunda bir donut dükkanı olduğu için çok mutluyum.” 2 Ekim 2020 “Konum” kelimesi, “alan” veya “bölge”yi söylemenin resmi bir yoluna ihtiyacınız olduğunda kullanılan bir kelimedir. Örnek: “Mahallemde sonunda bir donut dükkanı olduğu için çok mutluyum.” diyebilirsiniz.
Yerel kamu hizmeti ne demektir?
‘Yerel kamu hizmetleri’; yerel halkın tüketici tercihlerini ve gereksinimlerini izleme kapasitesinin yüksek olduğu, etki alanının dar olduğu mal ve hizmetlerdir (Falay, 2003: 44).
Siyasi yerelleşme nedir?
Başka bir açıdan yerelleşme veya yerellik, ulus-devlete ihtiyaç duymadan bireylerin ve yerel birimlerin ortak bir birlik ve kültür duygusu altında kendilerini yönetebilme yeteneğine kavuşması anlamına gelir.
Yerel yönetimin nitelikleri nelerdir?
Yerel yönetimlerin en yaygın özelliği özerk bir tüzel kişiliğe sahip olmalarıdır. Kendi bütçeleri vardır, hak ve borçları olabilir ve görevlerini kendi organları aracılığıyla yürütürler. Öte yandan üstlendikleri görevleri kendi gelirleriyle yürütemezler.