Boşandıktan sonra eski eşin soyadı kullanılır mı?
Evlilik sırasında kocasının soyadıyla tanınan bir kadın, boşanma halinde kocasının soyadını kullanmaya devam etmek isteyebilir. Türk Medeni Kanunu’nun 173. maddesine göre, kadın boşanmış kocasının soyadını kullanmaya ilgi duyuyorsa ve bu durum kocasına zarar vermiyorsa boşanmış kocasının soyadını kullanabilir.
Boşandıktan sonra kendi soyadı ne zaman değişir?
Koca, şartlar değişirse bu iznin geri alınmasını isteyebilir.” hükmünü içermektedir. Buna göre, boşanmadan sonra soyadının değiştirilmesi, ancak boşanma kararı kesinleştikten sonra gerçekleşir. Maddenin bir diğer hükmüne göre, boşandıktan sonra eş, boşandığı kişinin soyadını alabilir.
Eşimin soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
İptal kararına göre, evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmaya devam etmek isteyen kadınlar, evlilik başvurusunda bulunurken nüfus müdürlüğünden temin edilebilecek soyadı formunu doldurarak bunu beyan etmelidir. Bu işlemde mahkemeye dava açılmasına gerek yoktur.
Kadının kendi soyadını kullanması için ne yapmalı?
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğu eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğundan, kadın kendi soyadını kullanabilir. Her durumda, evli bir kadının kızlık soyadını kullanmasının tek yolu mahkemeye dava açmaktır. Evli bir kadının kızlık soyadını kullanması ancak mahkemeye dava açarak mümkündür.
Boşanma kararı nüfusa ne zaman geçer?
Karar açıklandıktan sonra 2 haftalık bir itiraz süresi vardır. Bu süre, itiraz hakkından feragat etmek için mahkemeye başvuruda bulunularak da kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve boşanma kararı genellikle 4-5 gün içinde tescil edilir.
Soyadı değişikliği nasıl yapılır 2024?
Adımı veya soyadımı değiştirmek için nereye başvurabilirim? Yönetmeliğe göre, isim veya soyadı değişikliği için başvuruda bulunan kişi, ikametgah yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmalıdır. Yazılı başvuru, il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenir ve başvuru haklı bulunursa, nüfus sayısı düzeltilir.
Boşanmadan sonra gerekçeli karar alınmazsa ne olur?
“Boşanmadan sonra imzalama” teriminden genel olarak anlaşılan budur. Peki, taraflar boşanma kararından sonra imzalamazlarsa, yani gidip gerekçeli kararı bildirmezlerse, karar kesinleşmez ve taraflar evli kalırlar.
Boşandıktan kaç ay sonra kimlik değişir?
Boşanmış kadın için Medeni Kanunda öngörülen 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği gün başlar. Boşanmış kadının kocasının hanesindeki kaydının kapatılması ve önceki soyadının gösterilmesiyle, bu evlilikten önce kayıtlı olduğu hanenin nüfus kaydı yeniden canlandırılır.
Soyadı değiştirme davası ne kadar sürer?
Ad ve soyadı değişikliği davası ilk celsede veya gerekli işlemler süratle tamamlanırsa en geç ikinci celsede sonuçlandırılır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ila 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Kadının kendi soyadını kullanması ne zaman yürürlüğe girecek?
Kadınların evlilikten sonra kızlık soyadlarını kullanmaya devam etmelerine izin veren yürürlükten kaldırma hükmüne uygun olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yeni bir düzenleme çıkarması için dokuz ay süre verdiler. Bu son tarih 28 Ocak 2024’te sona erdi ve kadınların o günden sonra evlenip kendi soyadlarını kullanmalarına izin veren bir “yasal boşluk” var.
E-devletten soyadı değiştirme nasıl yapılır?
T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizle e-devlet portalına giriş yapın. Daha sonra “İl/İlçe idaresinin kararıyla ad veya soyadının düzeltilmesi talepleri” bölümüne gidin. Yeni Başvuru’ya tıklayın.
Eşimin soyadını nasıl değiştirebilirim?
Kadınlar kocalarının soyadını kendi soyadıyla değiştirirken, erkekler için durum böyle değildir. Bir erkek evlendiği kadının soyadını alamasa bile kendi isteğiyle soyadını değiştirme seçeneğine sahiptir. Bunu yapmak için yetkili mahkemeye başvurmalıdır.
Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı 2024?
◾Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesinde, “Kadın, evlendiğinde kocasının soyadını alır; ancak, evlenme memurluğuna ve daha sonra nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmak suretiyle kocasının soyadından önce kendi soyadını da kullanabilir.” hükmünü belirterek, hükmü eşitliğe aykırı bularak iptal etti.
E-devlette soyadım ne zaman değişir?
Artık soyadı değişikliğinizin sisteme işlenmesi nüfus müdürlüğünün inisiyatifine kalmıştır ve bu işlem genellikle 3-5 gün içerisinde gerçekleşir.
Boşanma davasından sonra soyadı ne zaman değişir?
Kararın kesinleştiği gün kimlik kartının değiştirilmesi mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra mahkeme nüfus müdürlüğüne ve diğer resmi makamlara bilgi verir ve taraflar daha sonra resmi değişiklikler yapabilir.
Boşandıktan ne kadar süre sonra kimliğimi değiştirebilirim?
Boşanmış kadın için Medeni Kanunda öngörülen 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği gün başlar. Boşanmış kadının kocasının hanesindeki kaydının kapatılması ve önceki soyadının gösterilmesiyle, bu evlilikten önce kayıtlı olduğu hanenin nüfus kaydı yeniden canlandırılır.
İki soyisim kullanmak için ne yapmalı?
Kanunun bu maddesinde şöyle denilmektedir: “Kadın, evlendiğinde kocasının soyadını alır; ancak, evlendirme memuruna veya nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmak suretiyle kocasının soyadından önce kendi soyadını da kullanabilir.
Boşandıktan sonra eski eşe miras kalır mı?
Eşlerden biri öldüğünde, hayatta kalan eş genellikle diğer eşin yasal mirasçısı olur. Evlilik sırasında açılan boşanma davası sonuçlanmadan önce bir eş ölürse, diğer eş de mirasçı olarak kabul edilir.
Boşandıktan sonra aynı eşle ne zaman evlenebilir?
Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesine göre, bir kadın boşandıktan sonra 300 gün içinde evlenebilir. Ancak, bir kadın 300 gün geçmeden çocuk doğurursa, hamile olmadığı tespit edildiğinde veya bekleme süresinin kaldırılması süreci tamamlandığında evlenebilir.